Thursday, April 4, 2013

http://www.smileycodes.infoFaedah Menyimpan Jangguthttp://www.smileycodes.info

Okay! Hari ni Hani nak share pasal something yang sangat familiar di muka kaum adam iaitu JANGGUT! Perempuan ada janggut ke? Takde kan? So, maknanya kaum adam la yang kena take note, okay?

 Hani buat sedikit kajian di internet sebab IR.Aiman pun tergolong dalam kategori orang yang menyimpan janggut tapi takde la pulak dia simpan sampai panjang-panjang macam santa clause tu. Kajian ni pun dilakukan sebab Hani tanya IR.Aiman dan dia cakap menyimpan janggut tu sunnah. So, Haniey pun wonder gila-gila la nak tahu apa la faedah lelaki simpan janggut ni. 

Bila tengok dari mata kasar memang janggut lelaki macam takde function pun tapi bagi lelaki-lelaki di luar sana janggut memberi banyak  faedah kepada mereka disamping mereka tu boleh mengamalkan sunnah.

Antara faedah :-
click gambar ni untuk baca dengan lebih jelas :)

Jadi, wahai kaum adam sekalian Amalkan Sunnah Jika Mampu :)

sabda Baginda s.a.w yang bermaksud:

“Tipiskanlah misai kamu dan peliharalah janggut kamu.”

(HR al-Bukhari)

Juga Baginda s.a.w bersabda yang maksudnya:

“Janganlah kamu menyerupai orang-orang Musyrikin dan peliharalah janggut kamu.”

(HR al-Bukhari dan Muslim)

Dan sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:

“Janganlah kamu meniru (menyerupai) orang-orang Majusi (penyembah berhala) kerana mereka itu memotong (mencukur) janggut mereka dan memanjangkan (memelihara) misai (kumis) mereka.”

(HR Muslim)

No comments: